banneriuskon

Vainotut  seurakunnat eripuolilla maailmaa


YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

18. artikla: Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

Kansainvälinen rukouspäivä vainotun seurakunnan puolesta joka vuosi marraskuussa

International Day of Prayer for Persecuted Church -rukouspäivä (IDOP) on joka vuosi marraskuussa. Lue linkistä lisää tietoa rukouspäivästä ja järjestä rukouspäivän tilaisuus tänä vuonna omassa seurakunnassasi tai rukousryhmässäsi.  Osallistu rukoukseen, järjestä tilaisuus tai osallistu rukoukseen kotonasi tai tule mukaan rukoilemaan järjestettyihin tilaisuuksiin.

Kristittyjen uskonnonvapautta poljetaan useissa maissa

Länsimaissa olemme saaneet tottua poliittiseen ja uskonnolliseen vapauteen. Meistä voi olla uskomatonta kuulla, että nyt 2000-luvulla on maita, joissa vainotaan paikallisia kristittyjä. Meidän on kuitenkin muistettava, että nykyisin noin 70 % kristillisistä seurakunnista elää länsimaiden ulkopuolella eli maissa joissa on heikko tai olematon uskonnonvapaus ja huono ihmisoikeustilanne.

Useassa maassa Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Keski- ja Kaukoidässä on käytössä yhden puolueen tai yhden uskonnon järjestelmä. Toisen uskonnon harjoittaminen voi olla lakisääteisesti sallittuakin, mutta käytännössä se kuitenkin johtaa rangaistuksiin. Hyvin monessa maassa ei ole edes näennäistä uskonnonvapautta. Pakkokäännyttämiset, vangitsemiset, kidutukset ja murhat ovat jokapäiväisiä asioita muun muassa Kiinassa, Pohjois-Koreassa ja Burmassa sekä Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja muissakin jyrkästi islamilaisissa ja ateistisissa maissa.

Iso-Britannian turvallisuuspalvelun vuoden 2007 raportin mukaan noin 200 miljoonaa kristittyä elää vainon tai sen uhan alaisena uskonnollisen vakaumuksensa takia. Raportin mukaan kristittyjä vainotaan tai syrjitään 60 maailman maassa.

Toisen, kansainvälisen Kirche in Not -avustusjärjestön,  raportin (2007) mukaan jopa 170 000 kristittyä surmataan vuosittain uskonsa takia. Tiedot käyvät ilmi järjestön raportista "Vainotut ja unohdetut"

Kristittyjä arvioidaan olevan uskonsa tähden vangittuina uskonsa mm. Pohjois-Koreassa 70 000 ja Eritreassa 3000.

Paikallisten kristittyjen asema näissä maissa saa valitettavan vähän palstatilaa ja huomiota länsimaidenkaan medioissa. Vakaumukselliset kristityt ovat silmätikkuina, olipa kysymys ateistisesta kommunismista, jyrkän oikeistolaisesta hallinnosta, ääri-islamilaisesta, nationalisesta buddhalaisesta tai hindulaisesta yhteiskunnasta. Kuka muistaa ja auttaa heitä?

Näillä sivuilla käsitellään paikallisten kristittyjen (ei länsimaisten) asemaa omassa maassaan.

Järjestöjä jotka auttavat uskonsa tähden vainottuja kristittyjä

Alla olevien järjestöjen sivuiltaan saat myös lisätietoa kristittyjen ihmisoikeustilanteista eri puolilla maailmaa:
 
Steranus-lähetys, Voice of Martyrs -järjestön Suomen osasto
Stefanus-lähetyksen uutispalvelu

Marttyyrikirkon ystävät
www.marttyyrikirkonystavat.fi

Opendoors Iso Britania
www.opendoorsuk.org

The Voice of the Martyrs
www.persecution.com

World Evangelical Alliace Religious Liberty Commission
www.worldevangelicals.org/commissions/rlc/

Barnabas Fund
www.barnabasfund.org

Word Watch Monitor
www.worldwatchmonitor.org

International  Christian Concern
www.persecution.org

Open Doors USA
www.opendoorsusa.org

The Bible  League
www.bibleleague.org

International  Day of Prayer
www.idop.org

Christian  Solidarity Worldwide
www.cswusa.com

Jubilee Campaign
www.jubileecampaign.org